98675
Book
In basket
Zielarstwo, w szerokim tego słowa znaczeniu, to wiedza o roślinach, które dzięki zawartości pewnych substancji działają leczniczo, a także mogą być wykorzystane jako rośliny przyprawowe, dietetyczne, kosmetyczne i balwierskie. Zioła, to zwykle wysuszone lub odpowiednio spreparowane całe rośliny lub ich części (zarówno roślin zielnych, jak i drzew i krzewów), znajdujące zastosowanie w lecznictwie od niepamiętnych czasów lub też w przemysłach spożywczym, perfumeryjnym i in. Zadaniem niniejszego przewodnika jest ułatwienie rozpoznawania roślin zielarskich i zaznajomienie czytelnika z ich różnorodnymi właściwościami. Podstawowy klucz do oznaczania roślin sporządzono na podstawie cech przeciwstawnych.
Availability:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
All copies are currently on loan: sygn. 58 (1 egz.)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
There are copies available to loan: sygn. 56/58 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 464-465. Indeksy.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again