98675
Książka
W koszyku
Zielarstwo, w szerokim tego słowa znaczeniu, to wiedza o roślinach, które dzięki zawartości pewnych substancji działają leczniczo, a także mogą być wykorzystane jako rośliny przyprawowe, dietetyczne, kosmetyczne i balwierskie. Zioła, to zwykle wysuszone lub odpowiednio spreparowane całe rośliny lub ich części (zarówno roślin zielnych, jak i drzew i krzewów), znajdujące zastosowanie w lecznictwie od niepamiętnych czasów lub też w przemysłach spożywczym, perfumeryjnym i in. Zadaniem niniejszego przewodnika jest ułatwienie rozpoznawania roślin zielarskich i zaznajomienie czytelnika z ich różnorodnymi właściwościami. Podstawowy klucz do oznaczania roślin sporządzono na podstawie cech przeciwstawnych.
Status dostępności:
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 58 (1 egz.)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 56/58 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 464-465. Indeksy.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej