10 wyników
Książka
W koszyku
Doradca smaku. 2 / Michel Moran. - Warszawa : Muza, 2015. - 175, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm.
Książka powstała na podstawie programu telewizyjnego Doradca smaku. Zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy, których przygotowanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Michel Moran, znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu MasterChef , który zyskał ogromną sympatię telewidzów, stara się zachęcić czytelników do samodzielnego przygotowywania potraw w domu, pokazać, jak każdy z nas w prosty sposób i szybko może stworzyć potrawy smaczne, zdrowe, godne najlepszych szefów kuchni. (Z Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuj zdrowo dla dzieci / Daria Ładocha. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont, 2016. - 183, [9] s. : il. kolor. ; 26 cm.
Na okł.: "Gotuj zdrowo z Rybką".
Bądź zdrów jak rybka! Aż 85 przepisów na zdrowe i pyszne dania dla dzieci. Jeśli zależy Ci, żeby Twoje dziecko prawidłowo się rozwijało i chętnie jadło to, co dla niego zdrowe, ta książka jest właśnie dla Ciebie! Wydany zbiór przepisów jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej "Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini" zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest promocja zbilansowanej diety maluchów oraz wzrost świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym. Książka zawiera autorskie przepisy Darii Ładochy oraz najlepsze przepisy rodziców wyłonione w drodze konkursu zorganizowanego w ramach akcji. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn / Daria Ładocha. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2016. - 222, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
(Edipresse Książki)
Na okładce: Zdrowe dania w 15 minut! 70 prostych przepisów.
Daria Ładocha to kobieta wulkan: żona, mama i kucharka z dyplomem coacha zdrowia. Autorka blogów mamalyga.pl i onemorethai.pl, jedna z twarzy DDTVN. Jej pierwsza książka o kuchni tajskiej w wersji dla Polaków - okazała się hitem. Ale "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" przebije jej sukces. Idea jest prosta: produkty z pobliskiego sklepu, piętnaście minut i pudełko wystarczą, żeby jeść zdrowo przez cały dzień - także w pracy, o ile przygotuje się posiłki według 70 przepisów zaproponowanych przez Darię. Sto prób za Tobą i nadal uważasz, że zdrowe odżywianie zajmuje za dużo czasu i jest drogie? Twierdzisz, że mądre jedzenie bez zamawianej diety "pudełkowej" nie jest możliwe? Nie znosisz gotować? Serio? Jestem aktorką teatralną i telewizyjną, mamą, instruktorką fitness, piszę książki i felietony, biegam, uprawiam jogę i wiem, że wszystko jest w naszym zasięgu. A z książką Darii i Twoją chęcią zadbania o zdrowie i nienaganną figurę - sukces murowany! Zakochasz się w prostocie, a satysfakcję dostaniesz gratis". Paulina Holtz, mama, aktorka, kobieta zajęta. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. (Rec. wyd.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje wypieki : wielki powrót / Dorota Świątkowska. - Wyd. 3. poszerz. i popr. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2015. - 240 s. : il. kolor. ; 26 cm.
Na s.tyt.: www.mojewypieki.com.
Wznowienie pierwszej, kultowej już książki najbardziej znanej słodkiej blogerki! Nowe, rozszerzone i poprawione wydanie debiutu Doroty Świątkowskiej, a w nim wybór najpopularniejszych przepisów z bloga plus dziesięć zupełnie nowych. Krótko mówiąc - gratka nie tylko dla fanów! (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od lekarza do kucharza / Danuta Myłek. - Stalowa Wola : Centrum Alergii Progres, 2014. - 224 strony : ilustracje ; 21 cm.
Recepta na zdrową kuchnię. Książka medyczno-kucharska dla alergików, otyłych, reumatyków, sercowców, cukrzyków, chorych z rakiem, niemowląt, dzieci, dorosłych, a także zdrowych, którzy nie chcą chorować, chcą żyć długo i w dobrej formie. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia bezglutenowa / Agata Lewandowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, cop. 2016. - 157 s. ; 24 cm.
Na okł.: Dietetyk radzi.
Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania. Chleb gryczany, komosa ryżowa z bakaliami i brzoskwinią, kurczak z sezamem, surówka z mandarynkami, burgery wołowe z serem pleśniowym, a na deser ciasto marchewkowe z nerkowcami i migdałami - oto niektóre z wielu propozycji na bezglutenowe śniadania, kolacje, obiady, przekąska i desery. Brzmi świetnie i tak samo smakuje! Autorka, profesjonalny dietetyk, zawarła w książce: przepisy na dania różnorodne, niedrogie, łatwe do przygotowania, a przede wszystkim smaczne, zdrowe i bezglutenowe! - praktyczne informacje dla początkujących na diecie bezglutenowej, - listę zbóż i produktów bezglutenowych, - łatwo dostępne składniki potraw. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Centrum Kultury B. I. Antonycza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 M-1032 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Swojsko : Karolina na tropie polskich smaków / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Agora, cop. 2014. - 254, [2] s. : il. kolor. ; 24 cm.
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Detoks, dieta... i co dalej? Swojska, zdrowa, polska kuchnia! Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bestsellerowej „Karoliny na detoksie” przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, cz ęsto bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów. W „Swojsko” znajdziecie też specjalny rozdział - Wigilia - w którym Karolina i Maciek dowodzą, że święta wcale nie muszą być ciężkie i niezdrowe. Jak mawiają Łemkowie: „Bierzcie, jedzcie i nie dajcie się prosić!”. (z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na grzbiecie książki: Tradycja dobrego smaku.
Publikacja prezentuje loklne tradycje oraz znane i cenione regionalne przepisy kulinarne w tym w szczególności z Karpia Zatorskiego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej