32 wyniki
Książka
W koszyku
Wiedza ta od stuleci stanowi fundament filozofii i medycyny japońskiej, ale dopiero niedawno sztuka shinrin-yoku, poparta naukowymi dowodami, zaczęła fascynować ludzi Zachodu. Shinrin-yoku to dosłownie „sztuka kąpieli leśnych” lub inaczej „sztuka zanurzenia się w zieleni”. W naturze znajduje się wszystko, czego człowiek potrzebuje do osiągniecia stanu równowagi i spokoju. Shinrin-yoku uczy, jak obcować z przyrodą tak, by wyciszyć myśli, wzmóc koncentrację, poprawić kondycję fizyczną, a przede wszystkim odzyskać radość i witalność. Dzięki tej książce dowiesz się: - jakie miejsca wybrać, by znaleźć ukojenie i spokój, a jakie by odzyskać energię i witalność; - dlaczego warto spacerować bez celu i zgubić się w lesie; - jak uwolnić się od myśli, które „zachmurzają” nasz umysł, - co zrobić, aby wracając do normalnego życia, utrzymać stan „leśnej duchowości”; - jakie rośliny doniczkowe nadają się najlepiej do domowego shinrin-yoku. Autorzy bestsellerowego IKIGAI tym razem zabierają nas w niezwykłą podróż w głąb lasu. Wyprawę, z której wrócimy pełni siły i wewnętrznej mocy. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodziutki : biografia cukru / Dariusz Kortko, Judyta Watoła. - Warszawa : Agora, 2018. - 383, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
Przygoda ludzi z cukrem przypomina toksyczny związek pary kochanków. Faza ślepego zakochania to epoka wielkich odkryć geograficznych, kolonialnych podbojów i zachłyśnięcia się słodyczą na europejskich dworach. Dla tej miłości człowiek gotów jest zabić i zabija bez opamiętania. Czerwona lampka zapala mu się wraz z pierwszymi odkryciami naukowymi związanymi z chorobami wywoływanymi przez cukier. Zaczyna się czas podejrzeń i oskarżeń. Adwokatem kochanka staje się przemysł spożywczy, przekupuje go tysiącami słodkich wynalazków, colą, „zdrowymi” sokami, a nawet lepszym keczupem. Zrzuca winę na tego trzeciego: tłuszcz! Teraz, gdy o cukrze wprost mówi się „biała śmierć” i najwyższa pora na rozwód z orzeczeniem o winie… okazuje się, że jesteśmy tak uzależnieni, że już nie umiemy bez naszego „słodziutkiego” żyć. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Polsce z jego powodu umiera kilkadziesiąt tysięcy osób rocznie. Na całym świecie zanieczyszczone powietrze zabija siedem milionów ludzi. Więcej niż palenie papierosów. Podwyższa ryzyko wystąpienia udarów, zawałów serca, nowotworów, przyczynia się do przedwczesnych porodów, występowania demencji, astmy i wielu innych schorzeń. To wszystko już teoretycznie wiemy. Ale co możemy zrobić? Beth Gardiner podróżuje po świecie (odwiedza również Polskę), aby spotkać się z naukowcami, którzy zmienili nasze rozumienie wpływu zanieczyszczeń na ludzkie organizmy. Śledzi także ekonomiczne i polityczne powody, dla których zanieczyszczone powietrze pozostaje na poziomie zagrażającym życiu i zdrowiu. Autorka skupia się na realistycznych rozwiązaniach i inspirujących historiach ludzi walczących o zdrowszą przyszłość. Napisała książkę, która stanowi ważny głos w dyskusji o jednym z najistotniejszych problemów naszych czasów. (Rec. Wydawn.)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Filia Zawodzie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 502/504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, dlaczego borówki nazywane są „pokarmem zmartwychwstania”, a szparagi „fontanną młodości”? Zapewne też zdziwisz się, słysząc, że banalny seler to jeden z najsilniejszych produktów przeciwzapalnych… Okazuje się, że uzdrawiająca żywność ma olbrzymią moc. A przecież jest powszechnie dostępna, znajduje się w Twoim zasięgu, dosłownie na wyciągnięcie ręki. Sięgając po zdrowe pokarmy i stosując odpowiednią terapię naturalną, możesz poradzić sobie z tak poważnymi chorobami, jak: nowotwory, cukrzyca, choroba Alzheimera, schorzenia autoimmunologiczne, depresja czy dolegliwości serca. Zresztą lista chorób, w których leczeniu pomoże uzdrawiająca żywność jest znacznie dłuższa. Co więcej, uzyskasz doskonałe efekty zdrowotne bez konieczności sięgania po leki, wybierając tylko bezpieczne, naturalne produkty. Dzięki tej książce uzdrawiająca żywność nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. A Ty sam poznasz pokarmy, które dają gwarancję zachowania zdrowia i ochrony przed poważnymi problemami medycznymi. Zdobędziesz wiedzę na temat ich leczniczych właściwości oraz dowiesz się, jak je stosować, by osiągnąć optymalne efekty. Co jeść, żeby cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Uzdrawiająca żywność w postaci owoców, warzyw i ziół jest potężnym narzędziem służącym do samoleczenia. Trzeba jednak wiedzieć, jak przekształcić jedzenie w lekarstwo. W niniejszej książce znajdziesz charakterystyki pięćdziesięciu najbardziej transformacyjnych pokarmów, pogrupowanych na cztery kategorie. Opis każdego z nich uwzględnia szczegółowe informacje na temat korzyści zdrowotnych. Poza tym zawiera listę objawów i dolegliwości, którym dany pokarm może zaradzić. Znajdziesz też sekcje o korzyściach emocjonalnych wynikających z konsumpcji uzdrawiającej żywności oraz sugestie, jak się do tych wszystkich wskazówek zastosować. Do opisu każdego pokarmu dołączono również przepis kulinarny. Książka o terapii naturalnej innej niż wszystkie. Opisane w niej produkty i terapie naturalne wpływają na każdy aspekt dobrego samopoczucia i zdrowia. Autor podchodzi do produktów całościowo, zamiast ograniczać się np. do zapewniania oczom określonej dawki luteiny czy wapnia kościom. Opowiada za to o figach, które dają maksymalne korzyści dopiero po zjedzeniu dziewięciu sztuk na raz, o ziemniakach, które odkryją Twoją prawdziwą naturę oraz o tym, w jaki sposób daktyl-talizman zapakowany w kieszeń pomoże Ci znaleźć pożywienie w podróży. Udziela odpowiedzi na pytania, dlaczego dolegliwości, takie jak ciągły niepokój, zapalenie okrężnicy, stres, a nawet demencja w tak zastraszającym tempie atakują populację całego świata oraz jak za pomocą uzdrawiającej żywności uchronić się przed chorobami. Uzdrawiająca żywność i szokujące prawdy o niej! W część prawd przedstawionych w książce trudno będzie Ci uwierzyć. Jak bowiem potraktować rewelacje o soku z selera wspomagającym trawienie czy cebuli likwidującej nieświeży oddech? To wszystko jednak jest najczystszą prawdą. Poznasz również zaskakujące podobieństwa pomiędzy awokado a kobiecym mlekiem. Autor wyjaśnia, dlaczego szparagi nazywane są „fontanną młodości”, a cytryny podniosą Cię na duchu po otrzymaniu niepomyślnych wieści. Poznasz najlepsze pokarmy na przywrócenie jasności umysłu, pozbycie się kamieni żółciowych, problemy z tarczycą, migreny oraz setki innych dolegliwości. Wśród nich znajdują się między innymi wahania wagi, schorzenia autoagresywne, cukrzyca, nowotwory, chroniczne zmęczenie, stany zapalne i borelioza. Poznasz uzdrawiającą moc kiwi, kokosa, ogórka i całej masy innych popularnych produktów. Autor wyjawi Ci również prawdę o zachciankach żywieniowych, kluczową rolę owoców w eliminowaniu bezpłodności oraz metody przekucia stresu na własną korzyść. Jak widać, uzdrawiająca żywność może poprawić stan Twojego zdrowia w wielu aspektach. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 12911 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wibracje wokół nas / Marek Jurczak. - Warszawa : Wiedza Powszechna, 1975. - 131, [1] s. : il., tab., wykr. ; 20 cm.
(Omega : biblioteka wiedzy współczesnej, ISSN 0208-9653 ; 283)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Informatyka w Najlepszym Wydaniu)
Wirtualna rzeczywistość jest pod względem psychologicznym dużo potężniejszym narzędziem niż jakikolwiek inny środek przekazu. Być może już niedługo rozpowszechnienie VR doprowadzi do niezwykłej transformacji naszej egzystencji. Wirtualna rzeczywistość może dać dostęp do wrażeń, które trudno zapewnić albo są po prostu niemożliwe do przeżycia w prawdziwym świecie. Pozwala nam też zobaczyć otaczającą nas rzeczywistość z nowej perspektywy. Bezsprzecznie jest to jedna z największych szans naszej cywilizacji. Czy jednak jako społeczeństwo jesteśmy gotowi na zmiany, które VR przyniesie w miarę swojego rozwoju i upowszechnienia? Dzięki tej książce łatwiej zrozumiesz niezwykłą moc wirtualnej rzeczywistości. Znajdziesz tu fachowe wskazówki dotyczące korzystania z tego nowego narzędzia i opis zastosowań tej technologii. Dowiesz się, jak bardzo może wzbogacić nasze życie oraz że dzięki niej staniemy się skłonniejsi do lepszego traktowania innych i swojego środowiska. A ponieważ korzystanie z VR wiąże się z bardzo konkretnymi zagrożeniami, z których wielu sobie nawet nie uświadamiamy, przeanalizujesz zaskakująco wnikliwy przegląd zagrożeń i potencjału wirtualnej rzeczywistości, dowiesz się także, co jest najważniejsze podczas tworzenia materiałów VR. W efekcie zdobędziesz dobre rozeznanie w tym, co najprawdopodobniej czeka nas w bardzo niedalekiej przyszłości. W tej książce między innymi: jak działa VR i do czego może posłużyć, wpływ wirtualnej rzeczywistości na zdrowie, korzystanie z wirtualnej rzeczywistości przez dzieci VR a więzi społeczne, rozwój empatii i ekologia, kilka cennych uwag o tworzeniu cyfrowej rzeczywistości. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 004 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Monograficzne / Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie ; 743)
Książka została napisana dla trzech grup czytelników. Pierwsza grupa to ludzie chorzy, którzy zmagają się z zespołem uzależnienia od alkoholu i nie są w stanie podjąć decyzji o leczeniu. Druga grupa to rodziny osób uzależnionych od alkoholu, często osoby z zespołem współuzależnienia, które nie wiedzą, co należy zrobić, by pomóc nie tylko człowiekowi, który zmierza do śmierci, ale również sobie. Trzecia grupa to profesjonaliści: lekarze, edukatorzy zdrowia, psychologowie, pedagodzy i pracownicy socjalni, którzy w sytuacji epidemii uzależnienia od alkoholu powinni mieć konkretną wiedzę i umiejętności skutecznego reagowania. (Wydawca)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Cultured food for health, 2015.
Badania naukowe wykazały, że współczesne społeczeństwo jest coraz bardziej podatne na choroby, a odporność większości ludzi jest na alarmująco niskim poziomie. Nic dziwnego, skoro codziennie dostarczamy swoim organizmom masę zbędnych, a nawet szkodliwych związków chemicznych, znajdujących się w większości spożywanych przez nas posiłków. Na szczęście istnieje na to sposób. Jest nim żywność probiotyczna. Autorka ujawnia związek pomiędzy pozbawioną równowagi florą jelitową i szeregiem dolegliwości, jak nadciśnienie, alergie, depresja, autyzm, zespół jelita drażliwego i wiele innych. Pomaga wziąć zdrowie we własne ręce, ucząc jak przyrządzać i wprowadzać do diety trzy potężne probiotyczne produkty - kefir, kombuchę i kiszone warzywa. Stosując opracowany przez nią program żywieniowy możesz zalać swój organizm miliardami pożytecznych bakterii, które przywrócą w Twoim ciele równowagę i pozwolą mu uzdrowić się w naturalny sposób. Ta książka rozwieje wszelkie obawy przed samodzielnym przygotowaniem probiotycznej żywności, pozwalając Ci wyleczyć układ pokarmowy oraz doświadczyć energii, zdrowia i witalności, które staną przed tobą otworem, kiedy twoje ciało zacznie działać tak, jak powinno. Znajdziesz tu ponad 100 przepisów na proste i smaczne potrawy zawierające probiotyczną żywność, od koktajli po desery. Poznasz również przydatne informacje dotyczące korzystnych właściwości probiotyków takich jak jabłka, brokuły, cebula, dynia piżmowa, kiełki brukselki i miód. Naturalna żywność gwarancją zdrowia! (Wydawca)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej