4 wyniki
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284 [4] strony ; 22 cm.
(Reportaż)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. „Na marne” to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polityka wyżywienia ludności / Mariusz Rudy. - Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2016. - 225, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Podręcznik składa się z 14 rozdziałów, w których przedstawiono zagadnienia związane z szeroko ujętą, tj. w aspekcie prawnym, ekonomicznym, gospodarczym, społecznym i zdrowotnym, problematyką wyżywienia obywateli w dobie globalizacji. Przyjęty układ i kolejność poszczególnych rozdziałów pozwalają na szczegółowe zapoznanie się ze złożoną ilością zagadnień dotyczących światowych i regionalnych problemów wyżywienia ludności. Zaprezentowana w podręczniku najnowsza wiedza o interdyscyplinarnym charakterze będzie służyła studentom na kierunkach nauczania związanych z gospodarką żywnościową, produkcją rolniczą, bezpieczeństwem żywnościowym, jak również żywieniem człowieka, ułatwiając zrozumienie czynników i złożonych mechanizmów warunkujących zapewnienie wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Różnorodność win dostępnych na terenie województwa podkarpackiego dotyczy nie tylko smaku, aromatu, barwy, sposobu produkcji, ale przede wszystkim składu chemicznego i zawartości składników bioaktywnych. Uprawa winorośli w Polsce nie należy do najłatwiejszych ze względu na warunki klimatyczne. Pomimo tego produkcja wina jest dobrze rozwijającą się gałęzią przemysłu w naszym kraju. Najczęściej wykorzystywanymi odmianami winorośli są mieszańce ze względu na ich przystosowanie do trudnych warunków klimatycznych i wysoką odporność na choroby... (Fragment)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej