56 wyników
Książka
W koszyku
Przyjęcia dla dzieci / tłumaczenie Natalia Mętrak. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2012. - 47, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Szybko i Smacznie)
Opis wg okładki.
Szybkie i proste potrawy na przyjęcia dla dzieci. Wskazówki krok po kroku, informacje o rzeczywistym czasie przyrządzania. Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy. Dania łatwe w przygotowaniu niewymagające użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego. Wszystkie przepisy sprawdzone i wypróbowane. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa i owoce odgrywają ważną rolę w żywieniu. Ich wartość odżywcza wynika przede wszystkim z zawartości witamin, składników mineralnych, cukrów i błonnika. Dzięki możliwości spożywania wielu z tych produktów na surowo, znajdujące się w nim składniki odżywcze są dostarczane organizmowi prawie bez strat. Warzywa i owoce ze względu na dużą zawartość wody należą do produktów niskokalorycznych... (Fragment tekstu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
63 przepisy na przepyszne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla każdego psa • Twój pies uwielbia ruch i długie zabawy? Zapewnij mu odpowiednią dawkę energii i ugotuj wysokokaloryczne danie z wołowiny z dodatkiem sardynek. • Psiemu seniorowi na deser zaproponuj galaretkę z kurzych łapek – smakuje wyśmienicie i doskonale wspomaga stawy. • A jeśli twój pupil ma objawy alergii pokarmowej, wypróbuj połączenie banana i mięsa z królika, które z powodzeniem zastąpi tradycyjną karmę. Gotowanie dla psa wcale nie musi być trudne! W tej książce znajdziesz proste pomysły na PSOTRAWY, czyli dania główne, starannie opracowane tak, aby każdego dnia twój czworonożny przyjaciel otrzymywał to, czego najbardziej potrzebuje. Dzięki PSIESMAKOM wzbogacisz dietę swojego pupila zdrowymi, w pełni naturalnymi przekąskami. A na specjalne okazje – urodziny, adopciny oraz inne święta – przygotowaliśmy kilka naprawdę wyjątkowych PSIECJAŁÓW! O to, by wszystkie potrawy były nie tylko smakowite, ale też zdrowe, zadbał zespół ekspertów, którzy o psach i ich żywieniu wiedzą wszystko: doktor Olga Lasek, psia dietetyczka, Piotr Wawrysiuk, założyciel firmy PsiBufet, na co dzień zapewniającej catering kilku tysiącom czworonogów, oraz Aleksandra Więcławska, redaktorka prowadząca serwisu Psy.pl, najbardziej popularnego portalu w polskim psinternecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Siga siga : smak Grecji na twoim talerzu / Sabina Francuz. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2022. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Autorka bloga Głodne Kawałki.
Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską? Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę? O tym wszystkim przeczytasz w kolejnej, doprawionej smacznymi anegdotami książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny. Znajdziesz tu 80 przepisów – zarówno na klasyczne potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tłocznych tawern, jak i na codzienne szybkie dania, które przygotujesz, wykorzystując składniki z polskich targów, bazarów i lokalnych sklepów. Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie… Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami i lody tymiankowe z metaxą... Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie. Zaproś rodzinę, znajomych i nieznajomych do wspólnego stołu i otwórz swoją kuchnię i serce na greckie spojrzenie na jedzenie. Smacznego lub – jak mawiają Grecy – καλή όρεξη!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Super lunche : zdrowe, ekspresowe, sezonowe / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2019. - 223, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
SuperLunche to 70 dań, które przygotujesz w maksymalnie 30 minut, bez problemu zapakujesz i zabierzesz do pracy. W książce znajdziesz przepisy na każdą porę roku: oczyszczające, lekkie ale odżywcze dania wiosenne, orzeźwiające, delikatnie wychładzające lunche na lato, odżywcze, rozgrzewające jesienne obiady, rozgrzewające, energetyczne posiłki zimowe. Ponadto menu na każdą porę roku podzielone będzie na dwa typy dań: lekkie, ale dobrze przyprawione przeznaczone dla osób, które chcą oczyścić organizm, nabrać energiii i schudnąć oraz superodżywcze – zapewniające poczucie sytości na dłuższy czas. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: 60 przepisów na przepyszne, odchudzające i dodające energii soki.
Szczupło, olśniewająco, szybko… Zacznij metamorfozę swojego życia już teraz! Kiedy Sally Obermeder wygrała walkę z rzadką i agresywną postacią raka piersi, zdecydowała się odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem. Poprzez jedną prostą zmianę – przejście na SuperZielony styl życia i picie smoothies, zielonych soków i koktajli w dużych ilościach – straciła ponad 15 kilogramów. Nie tylko odzyskała zdrowie, ale jej skóra nabrała blasku, a poziom energii wzrósł i poczuła się nareszcie lekko, zdrowo i szczęśliwie. Swoim doświadczeniem w przyzwyczajaniu się do zdrowej diety i zielonych soków dzieli się w książce Super Zielone, proponując czytelnikom 60 przepisów na harmonijnie skomponowane, przepyszne napoje, które pomagają powstrzymać ochotę na niezdrowe słodycze, odmładzają i dodają energii. W poradniku znajdziesz: – Podstawy organizacji kuchni i łączenia zdrowych produktów w koktajlach i smoothies. – Banalnie proste w wykonaniu przepisy na smoothies, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. – Niebanalne pomysły na połączenia smaków i aromatów, które odkrywają nowe przestrzenie przed tymi, którzy już zaczęli swoją przygodę z zielonymi napojami. – Inspirujące receptury koktajli z rukoli, awokado, z nasionami chia, mango, melonami zachęcające do samodzielnego ich przyrządzania i komponowania własnych ulubionych połączeń. – Genialnie proste przepisy na smoothies, które wspomagają detoks i odmładzają skórę. Rzuć wszystko, przestań szukać wymówek i właśnie teraz rozpocznij swoją drogę do utraty wagi i lepszego zdrowia. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na wyklejkach spis treści.
Nie żałuj sobie przyjemności! Jak z apetytem rozpocząć dzień? My przywołujemy wspomnienia beztroskiego dzieciństwa. Jednego dnia zajadamy kluski leniwe, innego – kromkę chleba na zakwasie z pastą jajeczną, kiedy indziej rozgrzewa nas talerz domowej pomidorówki. A jak zaczynają swój dzień mieszkańcy innych krajów? Od awokado do zupy mlecznej, od croque monsieur po zapiekany ryż – pomysły są nieprzebrane. I wy poddajcie się dobroczynnej mocy śniadania. "Dzięki tej książce odkryjecie wiele przepisów z całego świata, które wprowadzą w Waszym domu nowe śniadaniowe tradycje." (Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego „KUKBUK”) (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Das GroßeWimmel-Kochbuch mit Rezepten für alle Jahreszeiten" 2014.
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw - i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wina domowe i potrawy z winem / Bolesław Pilarek. - Warszawa : Prószyński i S-ka, copyright 2005. - 95, [1] strona : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Wino wyrabiać można niemal ze wszystkich owoców. W tej niewielkiej książeczce znajdą Państwo opis głównych zasad postępowania przy sporządzaniu tego boskiego nektaru oraz przepisy na doskonałe smakowo wina, których głównym składnikiem są agrest, jabłka, jeżyny, rabarbar, śliwki, winogrona i żyto. Otrzymywanie, doprawianie i szczepienie owocowego moszczu drożdżami to jedne z pierwszych czynności w wytwarzaniu win. Autor dokładnie omawia, na czym polega dojrzewanie, filtrowanie, klarowanie a także przechowywanie gotowego produktu w warunkach domowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W kuchni Pięciu Przemian / Anna Czelej)
Oto nie lada gratka dla miłośników gotowania według kuchni Pięciu Przemian i dla tych, którzy chcieliby spróbować swoich sił w tej metodzie - pierwsza z serii czterech książek kulinarnych na każdą porę roku. Wiosna w kuchni Pięciu Przemian to zbiór ponad stu autorskich przepisów - na dania wegetariańskie, a także bezglutenowe - opatrzonych zdjęciami apetycznych potraw. Przepisy dopasowane zostały do konkretnej pory roku z zachowaniem zasad Pięciu Przemian, dotyczących składników, przemian i smaków. W sześciu rozdziałach zawarte zostały przepisy na wiosenne zupy, surówki i sałatki, warzywa gotowane, duszone i pieczone, dania główne, przekąski i dodatki oraz desery. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków. W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta? Proste, zdrowe i smaczne przepisy kuchni staropolskiej przygotowane i zaserwowane przez Remigiusza Rączkę, znanego i lubianego śląskiego kucharza i restauratora. Jego kulinarne popisy mamy okazję podziwiać w programach TVP3 Katowice: Rączka gotuje oraz Zasmakuj w Sienkiewiczu. Programy te dostępne są również na stronie internetowej Telewizji Katowice. A do tego garść ciekawostek o tym, jak jadali nasi przodkowie, autorstwa znawcy smaków tradycyjnej polskiej kuchni, Sebastiana Nowaka. (Rec. Wydawn.)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przed tobą ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonymi warzywami, dzięki którym możesz jeść zdrowo i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy. Odkryj i pokochaj zieleninę! Jeżeli próbujesz wprowadzić do swojej diety więcej zieleniny, lecz na widok sałaty uciekasz gdzie pieprz rośnie, książka "Zielona kuchnia 24/7" pomoże ci przemycić pyszne i zdrowe zielone warzywa do każdego posiłku w ciągu dnia - od śniadania po deser. Naleśniki ze szpinakiem? Chleb kukurydziany z jarmużem? A żebyś wiedział! Oto zbiór ponad stu zachęcających, nowatorskich wegańskich przepisów, które za pomocą ponad 40 zielonych warzyw, dadzą ci "energetycznego kopa". Wśród nich znajdują się klasyczne brokuły czy cukinia, niezwykle wartościowe dla zdrowia botwina czy brukselka, ale także rzadko spotykana zielenina, jak spirulina czy algi morskie. Wśród przepisów znajdziesz: - Czekoladowe smoothie. - Samosy i burritos z groszkiem. - Frytki z polenty z pesto z pikantnym sosem aioli. - Ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek. - Bolognese z makaronem z cukinii. - Tort czekoladowy z orzechami i awokado. Dzięki przepisom z „Zielonej kuchni 24/7” możesz jeść zdrowo i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zima w kuchni pięciu przemian : przepisy wegetariańskie / Anna Czelej. - Wydanie 2. - Białystok : Wydawnictwo Illuminatio Łukasz Kierus, 2014. - 228, [4] strony : ilustracje ; 21 cm.
(W kuchni Pięciu Przemian / Anna Czelej)
To już ostatnia książka z serii "W kuchni Pięciu Przemian", z której ponad 100 przepisów nie tylko wzbogaci twój zimowy jadłospis, ale będzie także idealnym dopełnieniem całorocznego menu według Pięciu Przemian. Zimowe dania również mogą być ciekawymi kompozycjami bogatymi w smaki. Spożywając produkty, które przechowują się w naturalny sposób, takie jak ziarna zbóż, orzechy, pestki, warzywa strączkowe, suszone owoce i zioła, możesz skomponować zbilansowane i zdrowe dania. Gotuj więc gęste zupy, kasze, piecz ciasta z orzechami i rodzynkami, pij rozgrzewające napoje z cynamonem i goździkami. Zimowe pożywienie ma głównie pomagać w utrzymaniu ciepła - przed wyziębieniem i w zharmonizowaniu organizmu pomocne będą szczególnie długo gotowane i pieczone potrawy z większą ilością rozgrzewających przypraw. Gdy dodatkowo przygotujesz je zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian, możesz mieć pewność, że twoja zimowa dieta będzie obfita w zdrowe i zbilansowane posiłki. Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną, placki orzechowe, zupa migdałowa, tradycyjne łazanki z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami… dzięki nim odkryjesz bogactwo zimowych smaków kuchni Pięciu Przemian! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu, który w domowych warunkach możemy uczynić. „Podane w tej książce przepisy, w większości bardzo dawne, zostały uwspółcześnione. Wszystkie miary przeliczone zostały na współcześnie używane. Czasami, dla ubarwienia. Przywołane są dawne miary i pozostawiony dawny język. W ten sposób nie tylko przepisami na nalewki odwołujemy się do najlepszych tradycji. Skoro powraca moda na własnoręczne przygotowywanie szlachetnych trunków, to nawiązywać trzeba do niej także w klimacie języka.” Fragment wstępu
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The juice generation : 100 recipes for fresh juices and superfood smoothies" 2014.
Wkręć się w zieloną rewolucję! Wzmocnij zdrowie, popraw wygląd i samopoczucie. Przygotuj się na rewolucyjną transformację swego podniebienia. Najświeższe soki i najpożywniejsze smoothies dostarczą twojemu organizmowi ogromnej dawki energii, dodadzą ci wigoru, rozświetlą cerę i rozjaśnią umysł. Schudniesz, poczujesz się lepiej, rozbłyśniesz pięknem i odzyskasz radość życia. Poznaj sposób na efektywny detoks i wieczną młodość. "Zsokowani" to nie tylko porady dotyczące najskuteczniejszych sposobów na totalne oczyszczenie organizmu, ale także praktyczne wskazówki od takich celebrytów, jak: Salma Hayek, Blake Lively, Michelle Williams, Edward Norton czy Martha Stewart. Oni pokochali soki i smoothies od pierwszego wejrzenia. Skorzystaj z ponad 100 najlepszych przepisów. Książka obfituje w praktyczne wskazówki dotyczące przygotowywania ultralekkich napojów owocowo-warzywnych. Dzięki nim zanurzysz się w symfonii nieopisanie bajecznych smaków, odżywisz ciało i dostarczysz sobie energii na cały dzień. I już nie będzie ci potrzebne espresso! Opisany program picia soków opiera się na 3-fazowej formule, łącznie obejmującej około 9 tygodni. Faza pierwsza polega na piciu 2-3 soków lub smoothies tygodniowo, faza druga - około 5, trzecia zaś - co najmniej 7. Co istotne, zawartość procentowa zielonych warzyw liściastych w przyrządzanych napojach powinna wynieść w poszczególnych fazach odpowiednio 30%, 50% i na końcu aż 90%. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej