2 wyniki
Druk ulotny
W koszyku
Opis wg okładki.
Na okładce: Małopolski System Informacji Turystycznej.
Wizyta w Małopolsce to okazja, by zobaczyć z bliska górali w tradycyjnych strojach: portkach z parzenicami, kapeluszu z piórem i w kierpcach. Można też przyjrzeć się zawadiackim strojom krakowskim ze wspaniałym pawim piórkiem przy czerwonej rogatywce oraz dziewczętom w połyskujących gorsetach i kwiecistych spódnicach. Ale nie tylko stroje regionalne są przejawem tradycyjnej kultury ludowej w regionie. Oryginalne i wciąż kultywowane obyczaje związane ze świętami religijnymi, a także legendy i opowieści o dawnych dziejach oraz tajemnicach i strachach to część bogatego dziedzictwa kulturowego Małopolski. Tworzą je również wspaniałe regionalne produkty i powstające na ich bazie oryginalne potrawy. Istniejąca wciąż kultura ludowa to najsilniejszy wyraz różnorodności Małopolski, w której każda część regionu ma swe specyficzne stroje, obyczaje, tradycje oraz potrawy i smakołyki. (Wstęp)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych / [opracowanie tekstu Katarzyna Zioła-Zemczak]. - Bielsko-Biala : Wydawnictwo Dragon, copyright 2016. - 447, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 34 cm.
(Dobra Kuchnia)
Na okładce i stronie tytułowej dodatkowy tytuł: Smakuj Polskę : regionalne specjały i tradycje kulinarne.
"Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych" to propozycja dla miłośników polskich smaków, prezentująca specjalności zarejestrowane w Europejskim Systemie Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych. Część pierwsza opisuje szczególowo 38 przysmaków regionalnych - nie tylko ich walory smakowe, ale także sposoby, w jaki sposób powstają, ich związki z tradycją, historią i geografią regionu. Część druga to zwięzły katalog ponad 1500 produktów tradycyjnych uporządkowany według województw. "Wielka księga..." to znakomite kulinarne wademekum, niezastąpione dla wszystkich, którzy podróżując po Polsce, lubią odkrywać lokalne specjalności, poszukują przysmaków na lokalnych targach żywności i świadomie kupują polską żywność. Oprócz opisów produktów i gotowych potraw Czytelnik znajdzie tu informacje o świętach i festiwalach kulinarnych, wybrane przepisy i liczne ciekawostki. Całość uzupełniają apetyczne zdjęcia. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej