7 wyników
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : „Pererabotka i chranenie fruktov, jagod i ovoščej" 1985.
Owoce i warzywa odgrywają ważną rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Zawierają one węglowodany, witaminy, kwasy organiczne oraz związki mineralne i substancje aromatyczne. Stanowią również cenne źródło substancji aktywnych biologicznie, niezbędnych dla zapobiegania i leczenia chorób serca, układu krążenia, a także przewodu pokarmowego, zaburzeń przemiany materii i innych. Dlatego nie można sobie wyobrazić racjonalnego żywienia bez owoców i warzyw. (Fragment tekstu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Zawodzie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak przerabiać owoce bez cukru / Anna Wojcieszek. - Wydanie 2. - Kraków : Gebethner i Wolff, 1940. - 79 stron : ilustracje ; 18 cm.
Obecne warunki i brak coraz większy produktów spożywczych zmuszają nas do zwrócenia większej uwagi na owoce, które przez umiejętne przygotowanie i wykorzystanie naturalnej wartości, mają wielkie znaczenie jako środek odżywczy i są niemal niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. (Fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 28334-S (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska. - Wydanie IV. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1983. - 182, [2] strony : fotografie, rysunki kolorowe ; 21 cm.
Druk z diapozytywów.
Przetwory ułatwiają gospodyni przyrządzanie codziennych posiłków, co jest ważne szczególnie w okresach nasilonych prac polowych. Stosowanie przetworów umożliwia prawidłowe żywienie rodziny w ciągu całego roku, co jest jednym z podstawowych warunków zdrowia, szczególnie dzieci i młodzieży. A takie żywienie zależy nie tylko od smacznego przyrządzanie potraw, ale i od umiejętności ich zestawienia w celu zaspokojenia potrzeb organizmu przez cały rok. Dzięki sporządzaniu przetworów można również racjonalnie wykorzystać te produkty z gospodarstwa rolnego na wsi czy z działki pracowniczej w mieście, które nie nadają się do długiego przechowywania w stanie świeżym... (Fragment przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska. - Wyd. 5 popr. i uzup. - Warszawa : Państ. Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1984. - 215, [1] s. : fot., rys. kolor. ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i w ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2020. - 302, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny ! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie? ( Z okładki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 633 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z badań nad sposobem żywienia Polaków wynika, że spożycie warzyw i owoców, choć sukcesywnie rośnie, jest wciąż niewystarczające i odstajemy pod tym względem od większości krajów europejskich. Jest to o tyle niezrozumiałe, że Polska jest znaczącym producentem i eksporterem wielu gatunków warzyw i owoców, a gdy chodzi o jabłka i owoce jagodowe – zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Oddając tę książkę do rąk Czytelników, mamy nadzieję, że dzięki zaprezentowaniu walorów i różnorodności rynkowej oferty ogrodniczej, tajników współczesnego przemysłu owocowo-warzywnego oraz wiarygodnych argumentów żywieniowo-zdrowotnych, przyczyni się ona do wzrostu konsumpcji warzyw i owoców w naszym społeczeństwie, przybliżając poziom ich spożycia do zaleceń międzynarodowych. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej