36 wyników
Książka
W koszyku
Warzywa i owoce są zdrowe! Czyli właściwie jakie? Żeby to zrozumieć, warto poznać ich mieszkańców. Na przykład Pektyna cały dzień uwija się i sprząta. Z kolei Białko roślinne to prawdziwy siłacz, choć czasem zdarza się mu też leniuchować. Magnez jest zawsze w dobrym humorze. Witamina A lubi o siebie dbać, a Witamina B długimi godzinami ślęczy nad książkami. Poza nimi są także Wapń, Potas, Likopen, Witamina E i C oraz wiele, wiele innych. Wszystkie bardzo ważne. To dzięki nim właśnie jedzenie owoców i warzyw wychodzi nam na zdrowie! Duży format, przekroje kilkunastu najpopularniejszych owoców i warzyw, wypełnione szczegółami ilustracje, wierszowany wstęp autorstwa Agnieszki Frączek, edukacja połączona z zabawą i humorem to tylko niektóre z zalet tej niezwykłej książki. Żaden niejadek nie przejdzie obok niej obojętny! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska. - Wydanie IV. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1983. - 182, [2] strony : fotografie, rysunki kolorowe ; 21 cm.
Druk z diapozytywów.
Przetwory ułatwiają gospodyni przyrządzanie codziennych posiłków, co jest ważne szczególnie w okresach nasilonych prac polowych. Stosowanie przetworów umożliwia prawidłowe żywienie rodziny w ciągu całego roku, co jest jednym z podstawowych warunków zdrowia, szczególnie dzieci i młodzieży. A takie żywienie zależy nie tylko od smacznego przyrządzanie potraw, ale i od umiejętności ich zestawienia w celu zaspokojenia potrzeb organizmu przez cały rok. Dzięki sporządzaniu przetworów można również racjonalnie wykorzystać te produkty z gospodarstwa rolnego na wsi czy z działki pracowniczej w mieście, które nie nadają się do długiego przechowywania w stanie świeżym... (Fragment przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł grzbietowy: Dzikie rośliny jadalne i trujące.
Autor podjął się trudnego bez wątpienia zadania przedstawienia ponad dwustu dzikich roślin w taki sposób, aby ich rozpozna nie mogło być bez błędne. Rzecz bowiem w tym, że znaczna ich część może być przez nas zjadana. Już na wewnętrznej stronie okładki umieszczono bardzo dokładną charakterystykę poszczególnych części roślin, co w połączeniu z ich opisem w tekście oraz ze zdjęciami zapewni właściwe rozpoznanie. Przy opisie każdej rośliny znajdziemy też informacje, gdzie występuje, jakie ma znaczenie dla środowiska przyrodniczego, wreszcie przepisy (łącznie z nalewkami) oraz ciekawostki w rodzaju skąd pochodzi, od kiedy i jak była wykorzystywana. Układ książki, dzięki indeksowi podającemu nazwy polskie oraz łacińskie, pozwala na natychmiastowe znalezienie opisu rośliny, na szybkie i bezbłędne ustalenie jej tożsamości. Ta książka powinna znaleźć się w kieszeni każdego miłośnika przyrody i entuzjasty zdrowego żywienia. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wielka Księga Wiedzy)
Czy wiesz, że... Niektóre rośliny potrzebują wiatru, by wydać owoce? A niektóre rosną w ciemnościach? Jaka żywność rośnie w wodzie? Jaki orzech nie jest orzechem, lecz rośliną strączkową rosnącą pod ziemią? Znajdziesz tu odpowiedź na te i wiele innych pytań o pochodzenie żywności. (Z okładki)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Oddział dla dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Magdalena
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nie mam wątpliwości, że świeże soki z surowych warzyw i owoców mogą ocalić ci życie. Wiele razy miałam okazję przekonać się, że potrafią czynić cuda. Niejednego mojego pacjenta wyleczyły z ciężkich przewlekłych chorób....
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, dlaczego borówki nazywane są „pokarmem zmartwychwstania”, a szparagi „fontanną młodości”? Zapewne też zdziwisz się, słysząc, że banalny seler to jeden z najsilniejszych produktów przeciwzapalnych… Okazuje się, że uzdrawiająca żywność ma olbrzymią moc. A przecież jest powszechnie dostępna, znajduje się w Twoim zasięgu, dosłownie na wyciągnięcie ręki. Sięgając po zdrowe pokarmy i stosując odpowiednią terapię naturalną, możesz poradzić sobie z tak poważnymi chorobami, jak: nowotwory, cukrzyca, choroba Alzheimera, schorzenia autoimmunologiczne, depresja czy dolegliwości serca. Zresztą lista chorób, w których leczeniu pomoże uzdrawiająca żywność jest znacznie dłuższa. Co więcej, uzyskasz doskonałe efekty zdrowotne bez konieczności sięgania po leki, wybierając tylko bezpieczne, naturalne produkty. Dzięki tej książce uzdrawiająca żywność nie będzie miała przed Tobą żadnych tajemnic. A Ty sam poznasz pokarmy, które dają gwarancję zachowania zdrowia i ochrony przed poważnymi problemami medycznymi. Zdobędziesz wiedzę na temat ich leczniczych właściwości oraz dowiesz się, jak je stosować, by osiągnąć optymalne efekty. Co jeść, żeby cieszyć się zdrowiem przez długie lata. Uzdrawiająca żywność w postaci owoców, warzyw i ziół jest potężnym narzędziem służącym do samoleczenia. Trzeba jednak wiedzieć, jak przekształcić jedzenie w lekarstwo. W niniejszej książce znajdziesz charakterystyki pięćdziesięciu najbardziej transformacyjnych pokarmów, pogrupowanych na cztery kategorie. Opis każdego z nich uwzględnia szczegółowe informacje na temat korzyści zdrowotnych. Poza tym zawiera listę objawów i dolegliwości, którym dany pokarm może zaradzić. Znajdziesz też sekcje o korzyściach emocjonalnych wynikających z konsumpcji uzdrawiającej żywności oraz sugestie, jak się do tych wszystkich wskazówek zastosować. Do opisu każdego pokarmu dołączono również przepis kulinarny. Książka o terapii naturalnej innej niż wszystkie. Opisane w niej produkty i terapie naturalne wpływają na każdy aspekt dobrego samopoczucia i zdrowia. Autor podchodzi do produktów całościowo, zamiast ograniczać się np. do zapewniania oczom określonej dawki luteiny czy wapnia kościom. Opowiada za to o figach, które dają maksymalne korzyści dopiero po zjedzeniu dziewięciu sztuk na raz, o ziemniakach, które odkryją Twoją prawdziwą naturę oraz o tym, w jaki sposób daktyl-talizman zapakowany w kieszeń pomoże Ci znaleźć pożywienie w podróży. Udziela odpowiedzi na pytania, dlaczego dolegliwości, takie jak ciągły niepokój, zapalenie okrężnicy, stres, a nawet demencja w tak zastraszającym tempie atakują populację całego świata oraz jak za pomocą uzdrawiającej żywności uchronić się przed chorobami. Uzdrawiająca żywność i szokujące prawdy o niej! W część prawd przedstawionych w książce trudno będzie Ci uwierzyć. Jak bowiem potraktować rewelacje o soku z selera wspomagającym trawienie czy cebuli likwidującej nieświeży oddech? To wszystko jednak jest najczystszą prawdą. Poznasz również zaskakujące podobieństwa pomiędzy awokado a kobiecym mlekiem. Autor wyjaśnia, dlaczego szparagi nazywane są „fontanną młodości”, a cytryny podniosą Cię na duchu po otrzymaniu niepomyślnych wieści. Poznasz najlepsze pokarmy na przywrócenie jasności umysłu, pozbycie się kamieni żółciowych, problemy z tarczycą, migreny oraz setki innych dolegliwości. Wśród nich znajdują się między innymi wahania wagi, schorzenia autoagresywne, cukrzyca, nowotwory, chroniczne zmęczenie, stany zapalne i borelioza. Poznasz uzdrawiającą moc kiwi, kokosa, ogórka i całej masy innych popularnych produktów. Autor wyjawi Ci również prawdę o zachciankach żywieniowych, kluczową rolę owoców w eliminowaniu bezpłodności oraz metody przekucia stresu na własną korzyść. Jak widać, uzdrawiająca żywność może poprawić stan Twojego zdrowia w wielu aspektach. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nazwa autora : Jan Lesman.
Ilustrowany zbiór sześciu wierszyków o warzywach i owocach: "Pomidor", "Ćwikła", "Chrzan", "Arbuz", "Orzech" i "Rzepa i Miód". (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z badań nad sposobem żywienia Polaków wynika, że spożycie warzyw i owoców, choć sukcesywnie rośnie, jest wciąż niewystarczające i odstajemy pod tym względem od większości krajów europejskich. Jest to o tyle niezrozumiałe, że Polska jest znaczącym producentem i eksporterem wielu gatunków warzyw i owoców, a gdy chodzi o jabłka i owoce jagodowe – zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej. Oddając tę książkę do rąk Czytelników, mamy nadzieję, że dzięki zaprezentowaniu walorów i różnorodności rynkowej oferty ogrodniczej, tajników współczesnego przemysłu owocowo-warzywnego oraz wiarygodnych argumentów żywieniowo-zdrowotnych, przyczyni się ona do wzrostu konsumpcji warzyw i owoców w naszym społeczeństwie, przybliżając poziom ich spożycia do zaleceń międzynarodowych. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosty przewodnik po uprawie warzyw, owoców i ziół na balkonie. Basia Chronowska-Cholewa wierzy w to, że w dzisiejszych czasach można jeść zdrowo, a nawet na szarych balkonach w prosty sposób da się wyhodować miętę, pomidory czy papryczki chili. Dzieli się doświadczeniem, podaje sprawdzone i proste sposoby na rozpoczęcie przygody z balkonowym ogrodnictwem i udowadnia, że może stać się ono pasją, która zmieni Twoje życie. To sposób, by nawiązać sąsiedzkie przyjaźnie, pokazać dzieciom, skąd biorą się owoce i warzywa, oraz uzyskać dostęp do pysznych, mało popularnych odmian roślin jadalnych. Przejmij kontrolę nad tym, co jesz! Przekonaj się, że bez względu na to, gdzie i jak mieszkasz, jaką powierzchnię ma Twój balkon i ile na nim słońca, możesz wyhodować własne zdrowe rośliny. Skorzystaj z podpowiedzi autorki i dowiedz się, co wybrać na początek. Basia Chronowska-Cholewa - ogrodniczka z zamiłowania i mama małego Dawidka. Od ponad pięciu lat zaraża swoją pasją na blogu Słoneczny Balkon. Jest pewna, że uprawa roślin jadalnych może zmienić życie na lepsze. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zadziwiające życie owoców : od ananasa do truskawki / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, copyright 2018. - 299, [5] stron, [16] stron tablic : ilustracje, fotografie ; 21 cm.
„Zadziwiające życie owoców” to książka o roli owoców w dziejach ludzi, a zarazem opracowanie, które podważa niektóre ustalenia historyczne. Skoro Amerykę odkryto w 1492 roku, to skąd półtora tysiąca lat wcześniej wzięły się liczne wizerunki ananasów w Italii? Autor rozprawia się nie tylko z faktami z tej „poważnej” historii świata, ale posiłkując się odkryciami archeologicznymi i cytatami z literatury, wyjaśnia zawiłe losy owoców. Z tej książki dowiesz się więc między innymi: - co jadają „aniołowie”? - czy złote jabłka Hesperyd to rzeczywiście jabłka? - co ma wspólnego migdał z konfetti? - który owoc naprawdę skusił biblijną Ewę? - czy na placu Pigalle istotnie są najlepsze kasztany? - jakie owoce kryły się pod nazwą „sutków mamki”? (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 634 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Filia Magdalena
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej