56 wyników
Książka
W koszyku
(Seria Dietetyczna Hamlyna)
Tytuł oryginału: "The diabetic cookbook" 1981. Na okładce odmienny tytuł serii: Hamlyn Seria Dietetyczna.
Na okładce: Ponad 100 przepisów śniadania, obiady, dania jarskie, sałaty, ciasta, fakty i liczby.
Książka ta jest rezultatem osobistych doświadczeń. Przez całe swe dorosłe życie interesuję się kuchnią i sposobami przyrządzania potraw, a liczne podróże pozwoliły mi zgromadzić kolekcję przepisów kulinarnych z krajów europejskich, Bliskiego Wschodu i Stanów Zjednoczonych. Pięć lat temu u człowieka, z którym dzielę życie wykryto cukrzycę. (...) Dieta, którą opracowałam, okazała się całkowicie skuteczna w leczeniu cukrzyka, będącego pod moją opieką kulinarną. Jego doskonałe zdrowie i entuzjazm, okazywany mojej kuchni, zachęciły mnie do przedstawienia naszych pomysłów innym cukrzykom i ich rodzinom. (Fragment przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dla faceta / [przekład Hanna Turczyn-Zalewska]. - [Ożarów Mazowiecki] : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2014. - 128 strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Na stronie tytułowej: Prawdziwe jedzenie. 100% satysfakcji gwarantowane. Na okładce: Męskie przepisy.
Solidne, zdrowe, sycące posiłki. Przepisy, które zaspokoją każdego faceta. Obfite przekąski, dania główne i desery. Dowiedz się, jak uwarzyć własne piwo, usmażyć idealny stek i...wygrać konkurs na żarłoka. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie II. - Kraków : Znak Litera Nova - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2019. - 270, [2] strony : fotografie, portret ; 24 cm.
Niniejszy utwór powstał wskutek kompilacji trzech książek Marii Iwaszkiewicz: Gawędy o jedzeniu, Gawędy o przyjęciach i Z moim ojcem o jedzeniu.
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Sióstr Sercanek. - Kraków : Wydawnictwo AA, 2006. - 232 strony, [12] stron tablic : ilustracje ; 21 cm.
Na okładce : 183 przepisy.
To zapis tradycyjnych polskich smaków. Znajdą tu Państwo przepisy na proste i tanie dania polskiej kuchni, znakomite do przygotowania na co dzień, jak i dania bardziej wykwintne, odpowiedniena uroczyste przyjęcia w gronie rodzinnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Żydów polskich / Eugeniusz Wirkowski. - Wydanie I. - Warszawa : Interpress, 1988. - 109 stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Książka zawiera 127 przepisów, a także ilustracje przedstawiające potrawy oraz zdjęcia z uroczystości weselnej. Wszystko to poprzedzone jest wstępem opisującym tradycje kulinarne Żydów na co dzień i od święta. Zebrane w tej książce przepisy stosowała społeczność żydowska zamieszkała w Polsce, w Galicji i na Ukrainie na przełomie XIX i XX wieku. Książka z pewnością przyda się każdemu, kto lubi dobrze zjeść i zna się na potrawach-zarówno wyznawcom judaizmu, jak i tym, którzy nie muszą przyrządzać potraw w sposób koszerny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mięso na różne sposoby : 169 przepisów / [wybór i adaptacja tekstu Anna Reda]. - Wydanie I. - Warszawa : Prószyński Media, 2009. - 175, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
(Biblioteczka Poradnika Domowego: wydanie specjalne ; 1(6)/09)
Mięso i drób... Upiec czy usmażyć, przygotować na słodko czy pikantnie, podać na ciepło czy na zimno? Wybór będzie łatwiejszy, kiedy sięgniemy po przepisy z różnych stron świata. W kuchniach różnych narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo zmienia swój smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie),ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. W kuchni polskiej przez wieki niezwykle bogata była propozycja dań z mięsa, m.in. pieczenie, pasztety, rolady, kotlety, bitki. W tej książce zebrano atrakcyjne i sprawdzone przepisy na potrawy z mięsa i drobiu – pieczenie i pasztety, zrazy i klopsy, kotlety i medaliony, gulasze i potrawki. Oprócz tanich i łatwych w wykonaniu znalazły się tu również dania wykwintne, mogące być ozdobą niejednego stołu. Mamy nadzieję, że prezentowane przepisy urozmaicą Państwa codzienny jadłospis.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Le Petit Nicolas el Alain Ducasse font des gâteaux, 2016. Na okładce podtytuł: łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem.
Kanapka Alcesta, zapach bułeczki z czekoladą po wyjściu ze szkoły, jabłecznik upieczony przez mamę… Jednym słowem smak dzieciństwa. Mikołajek i jego kumple stali się źródłem inspiracji dla najsłynniejszego francuskiego szefa kuchni, Alaina Ducasse’a, który stworzył trzydzieści wyjątkowych, łatwych do przygotowania przepisów. Okrasił je praktycznymi poradami, dodał odrobinę pasji i szczyptę nostalgii. Smacznego! Alain Ducasse, ur. 1956; francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina, prowadzi restauracje na całym świecie, od Londynu po Tokio, a jedna z nich znajduje się na… wieży Eiffla. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mój świat na talerzu : 80 autorskich przepisów i zdjęć / Hanna Lis. - Warszawa : Edipresse Kolekcje, copyright 2019. - 279, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jej książka kucharska aż rozpuszcza się w palcach od wszystkiego, co najlepsze w kuchni. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów dookoła świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą, to dopiero początek prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i kipiącym humorem tekstem. Te przepisy to nie tylko posiłki na talerzu, ale przede wszystkim wspomnienie podróży, przygody, spotkanej osoby, miłej chwili. Palce lizać. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
(Jadłonomia / Marta Dymek ; 2)
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Porady Kulinarne w Radiu Maryja)
Ogromna inwencja kulinarna Siostry i przepisy Słuchaczy, przekazywane w środowych poradach kulinarnych Radia Maryja, spowodowały powstanie tej książki. Słowo "nowe" w tytule tego tomiku oznacza często "inne" niż w "Ciastach Siostry Leonilli". Uzupełnienie tych przepisów ma spełnić oczekiwania Słuchaczy dotyczące zróźnicowania receptur: od bardzo prostych, tanich - do wymagających większego nakładu pracy i kosztowniejszych. Zapotrzebowania są bowiem bardzo różne i te chce zaspokoić Siostra Leonilla, nie tylko w czasie swych audycji w każdą środę od 10.30 do 11.00.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (2 egz.)
Książka
W koszyku
Nowość od: 24.05.2023
Obiady / Ewa Wachowicz. - Wydanie I. - Kraków : Ewa Wachowicz - Promiss, 2020. - 207, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Po „Sałatkach” i „Ciastach” przyszedł czas na „Obiady”. Taki właśnie tytuł nosi najnowsza książka Ewy Wachowicz, producentki telewizyjnej i dziennikarki kulinarnej. Na blisko dwustu stronach autorka zamieściła wybór receptur, prezentowanych na szklanym ekranie w popularnym cyklu programów „Ewa gotuje”. Całość podzielono na wzór restauracyjnej karty menu – zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały, zawierające przepisy na zupy i dania główne. W książce znajdziemy zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym Ewa Wachowicz starała się, by zaproponowane przez nią dania były zaskakujące. I tak, przykładowo, zamiast zwykłego hot-doga jest argentyński choripan (za to z polską, białą kiełbasą w miejsce chorizo), przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w sosie piwnym, natomiast frytki są z pietruszki. Takich niespodzianek odkryjemy w książce znacznie więcej, a każda receptura zilustrowana jest zdjęciem wykonanym na planie programu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce na każdą okazję / Alina i Paulina Fedak. - Warszawa : Watra, 1988. - 223, [1] strona : rysunki ; 21 cm.
Z owoców mozna zrobić naprawdę dużo różnych potraw, deserów i napojów. Przepisy na 372 z nich znajdziemy w tej praktycznej książce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owocowo : [kreatywne przepisy dla dzieci] / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2019. - 24 strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
(Szkoła Gotowania)
Na okładce: 50 naklejek. Book Cook.
Czy Twoje dzieci lubią gotować i pomagać w kuchni? Ta książka jest dla Was, bo znajdzicie w niej pomysły na łatwe do przyrządzenia dania. Wszystkie przepisy zawierają opis wykonania krok po kroku. W środku jest także arkusz tematycznych nalepek, którymi nagradzamy wykonanie potrawy. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Książka
W koszyku
Po prostu gotuj. Cz. 2 / Pascal Brodnicki. - Warszawa : Media.worxx, copyright 2007. - 191, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Po prostu gotuj! Część 2 to najnowsza książka Pascala Brodnickiego, autora takich kulinarnych bestsellerów jak: "Po prostu gotuj", oraz "Po prostu mi to ugotuj". Smakuje mu kuchnia polska, śródziemnomorska (przede wszystkim prowansalska, hiszpańska, włoska) i azjatycka ( z Wietnamu, Indii, Malezji. Indonezji i Tajlandii) oraz solidne mięsne dania teksańsko-meksykańskie. Znajdziecie w niej ulubione przepisy Pascala na każdą okazję.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po prostu pyszne / Ron Kalenuik ; [tłumaczenie z angielskiego Józef Dymicki]. - Warszawa : Tormont, copyright 1993. - 448 stron : fotografie kolorowe ; 28 cm.
800 po prostu pysznych potraw, wzbogaconych o 400 kolorowych fotografii, techniki kulinarne, ilustrowane etap po etapie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Podwieczorki-potworki Kitusia Burczysko są propozycją przyjemnego spędzenia czasu, a jednocześnie rozwijają wyobraźnię i pobudzają inwencję dzieci. Takie „wytworki" kulinarne, jak wóz karnawałowy, smok kasztanowy, karuzela czarownic, czy zabawne roboty, są proste w wykonaniu, choć czasem wymagają pomocy osoby dorosłej. Można wzbogacać proponowane składniki o gotowe, cukiernicze elementy dekoracyjne i wykorzystywać różnego rodzaju cukierki i słodycze dostępne w sklepach. Może, wzorując się na podwieczorkach Kitusia Burczysko, mali adepci sztuki kulinarnej popiszą się własnymi, oryginalnymi pomysłami?"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Porady Kulinarne w Radiu Maryja)
Do sporządzenia smacznej potrawy nie jest konieczna zamożność, lecz umiejętności, a te posiada znana z audycji w Radiu Maryja Siostra Leonilla. Siostra udziela porad kulinarnych w każdą środę od godz. 10.30 do 11.00. Dzięki tym poradom nauczyliśmy się piec dobre ciasta, robić sałatki, gotować zupy. Teraz pora na przepisy potraw mięsnych. Stosowanie do nich przypraw - jak stale zaznacza Siostra Leonilla - zależy od własnych upodobań oraz możliwości zdrowotnych. Indywidualny charakter można też nadać potrawom przez dekorację i sposób podania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy smaczne i niedrogie / Henryk Dębski. - Warszawa : Wydownictwo Watra, 1980. - 299, [1] strona : ilustracja ; 21 cm.
Każda pani domu zadaje sobie często pytanie, co ugotować? Wiele gospodyń znajdzie odpowiedź w tej książce kucharskiej. Zamieszczono tu ogromną liczbę przepisów, niekiedy znanych, a dziś zapomnianych, jak również receptury kulinarne przywiezione z licznych zagranicznych wojaży moich przyjaciół i znajomych, które przystosowałem do naszych upodobań.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z różnych stron świata / Maciej E. Halbański. - Wydanie IV. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1984. - 334, [2] strony ; 21 cm.
Przepisy na najbardziej charakterystyczne dla każdego rejonu świata potrawy, dostosowane do PRL-owskiej dostępności produktów. Łatwe i smaczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory w gospodarstwie domowym / Kazimiera Pyszkowska. - Wydanie IV. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1983. - 182, [2] strony : fotografie, rysunki kolorowe ; 21 cm.
Druk z diapozytywów.
Przetwory ułatwiają gospodyni przyrządzanie codziennych posiłków, co jest ważne szczególnie w okresach nasilonych prac polowych. Stosowanie przetworów umożliwia prawidłowe żywienie rodziny w ciągu całego roku, co jest jednym z podstawowych warunków zdrowia, szczególnie dzieci i młodzieży. A takie żywienie zależy nie tylko od smacznego przyrządzanie potraw, ale i od umiejętności ich zestawienia w celu zaspokojenia potrzeb organizmu przez cały rok. Dzięki sporządzaniu przetworów można również racjonalnie wykorzystać te produkty z gospodarstwa rolnego na wsi czy z działki pracowniczej w mieście, które nie nadają się do długiego przechowywania w stanie świeżym... (Fragment przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej