116 wyników
Książka
W koszyku
Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu - pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu. Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska (Rec. Wydawn.)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od postu do pełnowartościowego odżywiania - smacznie i prosto! Ta książka to jedyna na rynku pozycja zawierająca zbiór przepisów na prawidłowe i zdrowe wyjście z diety warzywno-owocowej! Znajdziesz w niej: - informacje dotyczące kolejnych etapów wychodzenia z postu – pełny program w jednym miejscu, - 115 doskonałych przepisów zgodnych z protokołem wyjścia z diety, - listę produktów niezbędnych do przeprowadzenia każdego z etapów wychodzenia, - przykładowe zestawy menu, - sprytne wskazówki, porady dietetyczne i triki na właściwe odmierzanie składników i porcji posiłków. Wszystko, co musisz wiedzieć o zdrowej diecie i wychodzeniu z postu warzywno-owocowego - zebrane w jednym miejscu Wraz z poprzednimi tomami książka ta tworzy spójny program dietetyczny, który ułatwia trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Dostarczając praktycznych przepisów kulinarnych na okres wychodzenia z diety warzywno-owocowej, uzupełnia też istotną lukę w publikacjach poświęconych tej diecie. Serdecznie polecam! dr Ewa Dąbrowska (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Wzmocnij odporność i walcz z wirusami.
Soki, koktajle, zupy są nieodłącznym elementem twojego menu? Niezastąpiona dieta dr Ewy Dąbrowskiej powraca w postaci płynnej! To wyjątkowo prosta i skuteczna metoda postu, która pomaga oczyścić organizm i wzmocnić jego odporność. W ciągu kilku minut możesz przygotować pełnowartościowy i sycący posiłek. Potrzebujesz jedynie świeżych warzyw, owoców i blendera lub wyciskarki. Nowa wersja diety to pełnowartościowa forma postu wykorzystująca te same składniki i założenia co dieta warzywno-owocowa. Jej dzienny jadłospis nie przekracza 800 kcal. Wyciśnij z tej książki zdrową dawkę wiedzy, praktyki i witamin! W książce znajdziesz: specjalny rozdział dr Ewy Dąbrowskiej poświęcony odporności i sposobom radzenia sobie z wirusami, 100 nowych przepisów i porad na smaczne, szybkie i wzmacniające odporność zupy, soki, musy, desery i koktajle, praktyczne porady, przykładowy jadłospis, teksty motywacyjne z miejscem na notatki, pomysły na wykorzystanie diety płynnej w życiu codziennym. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowa pierogarnia / Grażyna Betlej-Furman. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, 2014. - 90, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Swojska Kuchnia)
Na okładce podtytuł: pierogi, kluski, knedle, naleśniki, kopytka, pyzy, racuszki.
Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki to prawdziwa poezja polskiej kuchni. Potrawy te wprowadzają domowy klimat, miło jest przygotowywać je w towarzystwie – lepienie pierogów w większym gronie to prawdziwa przyjemność! Tradycyjne przepisy autorka wzbogaca o zdrowe, naturalne dodatki, które sprawiają, że są to dania pełnowartościowe odżywczo. Uwzględnia przy tym rytm pór roku, proponując na zimę np. farsz z kasz, fasoli i soczewicy, na wiosnę i lato – botwinkę, młodą pokrzywę, cały bukiet ziół i sezonowe owoce, a na jesień – grzyby i orzechy. Znajdziemy tu też pomysły na wykorzystanie regionalnych specjałów z owczego mleka takich jak sery typu bryndza i oscypek, które są obecnie dostępne w całej Polsce. Uwielbiam gotować dla rodziny i gości, no i oczywiście jeść – wyznaje autorka, która prowadzi słynące z wyśmienitego jadła gospodarstwo agroturystyczne w Beskidzie Niskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Zawodzie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : „Pererabotka i chranenie fruktov, jagod i ovoščej" 1985.
Owoce i warzywa odgrywają ważną rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Zawierają one węglowodany, witaminy, kwasy organiczne oraz związki mineralne i substancje aromatyczne. Stanowią również cenne źródło substancji aktywnych biologicznie, niezbędnych dla zapobiegania i leczenia chorób serca, układu krążenia, a także przewodu pokarmowego, zaburzeń przemiany materii i innych. Dlatego nie można sobie wyobrazić racjonalnego żywienia bez owoców i warzyw. (Fragment tekstu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób win / Jan Cieślak. - Wydanie X. - Warszawa : Warta, 1985. - 413 stron : rysunki ; 21 cm.
Książka zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne oraz wyczerpujące wskazówki praktyczne, dotyczące wyrobu win owocowych i wódek gatunkowych w gospodarstwie domowym. Przedstawione są one w sposób dostosowany do poziomu i potrzeb szerokiego kręgu Czytelników. Praca składa się z dwóch działów, omawiających wyrób win i miodów pitnych oraz wyrób wódek gatunkowych, likierów, coctailów i napojów mieszanych. W każdym z tych działów część ogólna jest poświęcona podstawowym wiadomościom teoretycznych oraz dotyczących surowców, przyrządów i zasad przerobu; część szczegółowa zawiera przepisy na poszczególne wyroby.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Filia Magdalena
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zapraszamy do zapoznania się z Poradnikiem, w którym piszemy: o czym powinniśmy porozmawiać z wychowawcą i dyrekcją szkoły, jak sprawdzić szkolną stołówkę, czy możliwy jest bezglutenowy obiad w szkole, jak przekazać informacje o diecie dziecka jego kolegom i koleżankom oraz ich rodzicom, aby potrafili i nie bali się ugościć naszego bezglutenowca, jakie są zasady bezpiecznego przygotowywania bezglutenowych posiłków, jak pomóc dziecku wyjechać na zieloną szkołę lub wycieczkę, co zapakować do śniadaniówki naszego ucznia. Ten podstawowy pakiet informacji będziemy sukcesywnie poszerzać o nowe materiały dla rodziców i szkoły. Chcielibyśmy, aby coraz więcej szkół w Polsce było przyjaznych dzieciom na diecie bezglutenowej. Będziemy się starać nawiązać w tej kwestii współpracę z odpowiednimi instytucjami, ale niewiele uda się zmienić bez pracy u podstaw, pomiędzy rodzicami dzieci z celiakią a ich nauczycielami. Wierzymy głęboko, że kropla drąży skałę. Dlatego apelujemy do wszystkich rodziców - nie bójcie się mówić o celiakii i diecie bezglutenowej, przekazujcie materiały edukacyjne najbliższemu otoczeniu swojego dziecka, uczcie empatii. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje się je : mała historia kuchni / Łukasz Modelski ; ilustracje Adam Pękalski. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Wydawnictwo Bajka, 2020. - 63, [1] strona : ilustracje ; 28x32 cm.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D. Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia? Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji? Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji? Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas? Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody? Gdzie mieściły się stolice smaku? Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata? Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?! Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów. Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziewczyny z wypiekami / Małgorzata Nagat & Agata Stankiewicz. - [Warszawa] : [Burda Media Polska], [copyright 2019]. - 177, [7] stron : fotografie ; 27 cm.
Na okladce: Food Network.
Dziewczyny z wypiekami sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki. Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom. Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami autorstwa Sugar Lady i Candy Gold. W tej książce znajdziesz wszystkie przepisy na torty z programu "Dziewczyny z wypiekami", ale nie tylko! Lawendowy creme brulee, brownie z solonym karmelem, sernik dyniowy? A może pistacjowe trufle z kardamonem? Lub gruszkowo-miętowy strudel z nutą pomarańczy? Którekolwiek przepisy z książki Dziewczyny z wypiekami wybierzesz, smakołyki, które przygotujesz, oczarują wszystkich doskonałym smakiem. Idealna słodycz gwarantowana! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej : 2400 przepisów / Hanna Szymanderska. - Warszawa : Rea, copyright 2003. - LX, 1064 stron, [48] stron tablic : fotografie ; 25 cm.
Unikalny zbiór 2400 typowo polskich przepisów, których nie może zabraknąć w nowoczesnej kuchni. Oprócz znanych receptur na polski rosół, czy kotlety schabowe, są wśród nich takie zapomniane specjały jak potrawy z raków i nalewki. Encyklopedia stanowi kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej, współczesnej i kresowej. Zawarto w niej terminologię używaną w kuchni polskiej, ujętą w dziale ?Abecadło kulinarne, czyli od auszpiku do zasmażki?.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - wypożyczenia krótkoterminowe
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodko, zdrowo i z kilku składników. Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków? Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy? W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek? To książka dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych łakoci. Spróbuj pysznych placuszków, energetycznych batonów, fit ciast, zdrowych cukierków i znakomitych deserów. Przygotuj słodkie potrawy na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa czy na spotkanie z rodziną lub z przyjaciółką. Poznaj ponad 100 przepisów na słodkie dania, które nie powodują wyrzutów sumienia. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cześć! Jesteśmy Lina i Mia. Jako fanatyczki żywieniowe postanowiłyśmy - z pomocą profesora medycyny Stiga Bengmarka - wgryźć się w temat związku odżywiania ze stanem zdrowia. Zaczęłyśmy prowadzić bloga o diecie przeciwzapalnej i przetestowałyśmy na sobie różne sposoby odżywiania. Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. U w a g a ! Skutki uboczne występujące po przeczytaniu naszej książki: nowe spojrzenie na jedzenie (podniebienie Ci podziękuje), mnóstwo energii (także w poniedziałkowe poranki), zadowolone bakterie jelitowe (zaufaj nam, chcesz, żeby były szczęśliwe), umiarkowany poziom cukru we krwi (bez utraty uroku osobistego), lepszy gust muzyczny. Tego ostatniego nie potrafimy do końca wyjaśnić, ale pozostałe rezultaty zawdzięczamy kuchni przeciwzapalnej. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzyby / Zdzisława Skrodzka. - Wydanie I. - Warszawa : Watra, 1985. - 151, [1] strona : rysunki ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Grzyby nie zawierają w swoich komórkach ciałek zieleni czyli barwnika chlorofilu, a więc nie mają zdolności samodzielnego wytwarzania związków organicznych. Muszą je pobierać z podłoża na którym wyrastają. Ponieważ wytwarzają enzymy, za pomocą których rozkładają tkanki roślinne i zwierzęce, nazywa się je często reducentami - organizmami rozkładającymi... (Fragment tekstu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Zawodzie
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Herbata : 100 przepisów / Mary Ward ; przełożyła z angielskiego Karolina Lossman. - Warszawa : Bellona, copyright 2011-2014. - XIV, 209 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Tytuł oryginału: "The top 100 international tea recipes" 2009.
Tradycja spożywania herbaty w Chinach liczy 5000 lat, Japończycy piją ją od ponad 1000 lat, a Europejczycy poznali ją dopiero w XVII wieku wraz z rozpoczęciem intensywnych kontaktów handlowych ze wschodem. Jednak prawdziwy wzrost popularności tego napoju nastąpił wraz z epoką kolonialną - to Brytyjczycy stali się największymi amatorami herbaty i rozpowszechnili ją w Europie. Jednak przyrządzana na sposób angielski czarna herbata jest tylko jedną z wielu możliwych odmian tego napoju. Książka, obok wielu ciekawych opowieści związanych z tradycją picia herbaty, zawiera mnóstwo ciekawych wskazówek dotyczących sposobów jej parzenia. Nie istnieje jednak coś takiego jak "idealna filiżanka herbaty". Każdy musi sam - metodą prób i błędów - ustalić, jakie herbaty najbardziej mu smakują i w jaki sposób je zaparzać. Autorka podpowiada jednak krok po kroku, jak te eksperymenty przeprowadzać. Omawia też wiele sposobów spożywania tego napoju i delektowania się nim. Radzi, jak zorganizować popołudniowe "herbatki" na rozmaite okazje: typowy five o'clock dla dżentelmenów, herbatkę w stylu weneckim, chińskim lub etiopskim, herbaciane przyjęcie dla dzieci i wnucząt, piknik z mrożoną herbatą, itp. Trzonem tej książki są jednak przepisy. Są tu więc herbaty na gorąco, herbatki lecznicze i ziołowe napary; herbaty mrożone; herbaty z dodatkiem alkoholi; pikantne - a także słodkie dodatki do herbat. Jeden z rozdziałów został poświęcony herbatom leczniczym. Wszystkie stronice książki utrzymane są w tonacji zielono-niebieskiej, z delikatnymi motywami herbacianych liści, dzięki czemu prezentowane przepisy wydają się jeszcze bardziej apetyczne. Dodatkową ozdobą są kolorowe, starannie skomponowane zdjęcia, przedstawiające różne rodzaje herbacianych przyjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia : kuchnia roślinna : 100 przepisów nie tylko dla wegan / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Dwie Siostry, 2017. - 282, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Jadłonomia / Marta Dymek ; 1)
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki „Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Według starożytnych Rzymian wszystko zaczyna się ab ovo, czyli "od jajka": z wielkiego jaja powstała Ziemia, a ze skorupy Niebo. Życie na Ziemi też powstaje z jajek, tyle że mniejszych. Jaja rozpoczynały wszystkie rzymskie uczty, dziś królują na wielkanocnych stołach… Warto więc przyjrzeć się im bliżej: porównać jaja ptaków, gadów (także tych prehistorycznych), płazów, ryb, owadów a nawet ssaków. Sprawdzić zastosowanie jaj w kuchni, nauce, architekturze i we wzornictwie, obejrzeć inspirowane nimi dzieła sztuki. A także poznać ludzi, którzy wolą trzymać się od nich z daleka… Ta książka to prawdziwy literacki kogel-mogel, w którym w doskonałych proporcjach zmieszane są zjawiskowe ilustracje oraz tekst pełen fascynujących ciekawostek. (Z okł.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci - czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 59 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak karmić dzieci, by jadły chętnie i zdrowo / Natalia Wiszniewska. - Gliwice : Helion, copyright 2017. - 238, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Sensus)
Pysznie, zdrowo, kolorowo! Kłopoty z karmieniem dzieci to dziedzina, w której niemal każdy rodzic ma do opowiedzenia swoje własne historie. Każdy z nas doświadczył jakichś trudności na tym polu: z ustaleniem odpowiedniej diety; ze zbilansowaniem kalorii; z namówieniem niejadka, by wreszcie otworzył buzię; z dopilnowaniem łasucha, by przestał opychać się słodyczami... Wygląda na to, że nie umiemy dyskutować z dziećmi na temat zdrowego jedzenia i wykształcać w nich właściwych nawyków żywieniowych. Nader często próba zmiany utrwalonych zachowań kończy się awanturą, zakazem, wręcz wojną. Tymczasem jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu. Czas więc zmienić podejście. W książce Natalii Wiszniewskiej znajdziesz rzetelne, sprawdzone informacje o żywieniu dzieci. We współpracy z neurologopedą, psycholog dziecięcą i dietetyczką autorka stworzyła prawdziwe kompendium praktycznej wiedzy o tym, jak i czym karmić dzieci, by jadły zdrowo, chętnie i tylko tyle, ile powinny. Dowiesz się stąd, jak powinna wyglądać dieta Twojego dziecka i jak rozwiązywać typowe problemy z jedzeniem, rozpoznasz objawy, które mogą przytrafić się dziecku odmawiającemu przyjmowania pokarmów lub pochłaniającemu ich zbyt wiele. Znajdziesz tu także sporo przepisów na zdrowe i pyszne dania! Moc zdrowych śniadań, kolacji, obiadków - dla niejadków i podjadków! (Rec. Wydawn.)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak przerabiać owoce bez cukru / Anna Wojcieszek. - Wydanie 2. - Kraków : Gebethner i Wolff, 1940. - 79 stron : ilustracje ; 18 cm.
Obecne warunki i brak coraz większy produktów spożywczych zmuszają nas do zwrócenia większej uwagi na owoce, które przez umiejętne przygotowanie i wykorzystanie naturalnej wartości, mają wielkie znaczenie jako środek odżywczy i są niemal niezbędnym składnikiem dla naszego organizmu. (Fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 28334-S (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jarska kuchnia siostry Anieli / Aniela Garecka. - Kraków : Wydawnictwo Salwator, copyright 2007. - 150 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
U góry okładki: Zdrowe odżywianie.
Zrezygnowanie z ulubionych potraw mięsnych na rzecz sałatek, surówek i innych wymyślnych jarskich dań nie będzie wyrzeczeniem. Przepisy zamieszczone w książce to nie tylko sposób na zdrowe odżywianie, ale uczta dla podniebienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przedruk, oryginał : Warszawa : nakład autora, 1885.
Oto do rąk współczesnego konesera sztuki kulinarnej trafia książka "z myszką". Napisała ją przed stu laty Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana i ceniona wówczas autorka prac o tej tematyce. Podczas lektury poradnika Czytelnik ze zdziwieniem przekona się, że niejeden przepis, zdecydowanie - jego zdaniem - nowoczesny, był już doskonale znany naszym babkom! Książka wydana jest jako reprint, a więc bez żadnych zmian w treści i układzie w stosunku do wydania z 1885 roku. Mimo dawnego języka, składni i pisowni, przydających jej swoistego uroku, tekst jest na tyle zrozumiały, że można w pełni korzystać z podanych przepisów... (Fragment wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Naukowo-Techniczna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej